Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 408 van 17 mei 2015.
Sommigen doen het al, waarom hierboven niet even tweeten? Dank je wel.


U kunt zich aan- of afmelden voor de aankondiging:
wsnapper@mopti.nl

 

de Niger stroomt niet meer

 

een broos verdrag
en
een nog brozere toekomst

 

Maandag, zes uur.
Nederlandse militairen reden met hun pantservoertuig op een mijn bij Kidal.

Een Bushmaster op archiefbeeld in Afghanistan uit de NRC. Foto ANP / Valerie Kuypers

Tussen Goundam en Tombouctou reed vanmorgen een konvooi met Malinese militairen in een hinderlaag van de MNLA of de CMA, acht militairen vonden de dood, meer informatie is nog niet voorhanden. Ik lees later dat het er dertig zouden zijn, ook raakten er burgers gewond, doordat zij zich tussen de de strijdende partijen bevonden. Ik vraag mij af of dit waar is, al is het afkomstig van de gerespecteerde Washington Post. Vooral de MNLA zal proberen amok te maken, omdat as donderdag het vredesverdrag in Bamako moet worden ondertekend en ze niet mee willen doen. De autoriteiten inclusief de Minusma denkt de Touareg nog altijd te strikken. Naar mijn mening hebben ze geen schijn van kans. Als het zo door gaat zal Mali het niet meer pikken en het staakt-het-vuren-bestand opzeggen en zich mogelijk voorbereiden op hardere acties. Ik ben er somber in, maar het kan niet dat een paar honderd, misschien een paar duizend Touareg beslissen over meer dan een miljoen inwoners in het noorden, van wie de overgrote meerderheid niets wil weten van de rebellen en kiezen voor rust, vrede en ontwikkeling.

Mijn dag is een beetje in de soep gelopen. Ik had de dag gereserveerd om voor iemand de computer te her installeren, zou veel werk zijn. Hij is niet op komen dagen en heeft ook niets van zich laten horen. Hij zoekt het verder maar uit.

Sinds een jaar volg ik de bouw van een huis voor Bocar, een Malinees in België. Het dak zit er op.

In het weekend werd een grote hoeveelheid stenen vernield, waarschijnlijk door een onverlaat, jammer. Ze zijn al weer doende met nieuwe stenen

Diezelfde dag een bijzonder natuurverschijnsel, een regenboog rond de zon!
Lastig fotograferen.

Vanmorgen werd in het Gavardo ziekenhuis het echoscopie-apparaat van de Stichting Medic uit Nederland uitgepakt. Ik geef toe, het is een oudje, maar hij is erg compleet, hij ziet er goed uit en voorlopig lijkt hij goed te werken. Dus ze kunnen vooruit. Toch voelde ik iets van teleurstelling, ze hadden liever een moderner apparaat gehad. Ik geloof dat hun apparaat, precies dezelfde overigens, sinds een jaar werkeloos in een hoek stond, niet mogelijk om nog te repareren. Ik had geïnformeerd naar een nieuw toetsenbord, schrik niet, die moest bijna 5000 euro kosten. Dat hebben we maar niet gedaan. Onze machine kostte 1500 euro, exclusief transport.

het echoscopie apparaat, ingepakt als een embryo

Zuster Leoni, Pierre Dara en Isaac Guirou met het nieuwe apparaat

In de Nederlandse pers beweert men overal dat bij de aanval twintig militairen zouden zijn omgekomen, in de rest van de internationale pers heeft men het over 9 doden en 14 gewonden. Bovendien zou de CMA enkele voertuigen hebben buitgemaakt. Maar de verliezen zijn groot. De CMA is de verzamelnaam voor drie rebellengroepen.

Dinsdag
Vandaag zouden we in Barigundaga het land met piketpaaltjes verkavelen in veldjes van 10x10 meter, maar omdat Adama niet klaar kwam met de installatie van de pomp, wordt dat waarschijnlijk morgen.
Vanmorgen klopten vier oudere vrouwen aan de deur, ze wilden geld. Ik probeer er altijd onderuit te komen. Als je eenmaal geeft komen ze steeds weer terug. Toch heb ik ze maar een kleinigheid gegeven, 3 euro, ze verzekerden mij dat ze nooit terug zouden komen..... Mijn hart is zwak.
Ik had vandaag een goede dag met een minder eind. Adama heeft de pomp geïnstalleerd, er zijn wat lekken met de bassins, maar erger is dat er toch weinig water in de put zit. Na twee uur pompen was de put leeg.
Dat is zwaar balen, we moeten iets bedenken. Adama wil een forage boren, de kosten zijn 1600 euro, maar de kas is leeg. Het lijkt wel of de tuin van Barigundaga onder een verkeerd gesternte is aangelegd.

Woensdag
Vandaag een fysieke werkdag. In Barigundaga moeten we verder. Dus wil ik vandaag de piketpaaltjes uitzetten. Ik ben vroeg opgestaan om de ergste hitte te vermijden. Ik was vergeten de bouten aan te draaien van de kruiwagens, dus dat eerst, anders vallen ze vanzelf uit elkaar. En zo meer wat voorbereidingen. Om half negen kon ik met Niangaly op pad. We hebben de 200 piketpaaltjes opgehaald en nog twee scheppen en twee houwelen gekocht. In Barigundaga troffen we niemand, mijn stemming daalde. Gelukkig kwam de gardien na een telefoontje aanzetten. De voorbereidingen verliepen chaotisch. Er waren nu meer mensen gearriveerd en iedereen begon zich ermee te bemoeien, dat kostte in ieder geval al een uur. Na het eerste veldje trok ik mij terug, ik moet aan mijn gezondheid denken en daarom had ik speciaal een klapstoeltje meegenomen, dat was erg prettig. Ik geef toe, het is bloedheet en het lijkt in die tuin nog een tandje meer.

Huisje in Barigundaga, nu met de zonnepanelen

een dikke straal water en het "flotterhuis".

Na het afmeten van 12 veldjes hield het clubje onder leiding van Niangaly het voor gezien, de mensen van Barigundaga beloven dat ze het zaterdag zelf afmaken. Zo vordert het werk eigenlijk te langzaam.

Op de terugweg kocht ik 27 hakken in Mopti. 30 kleine hakken en 30 kleine metalen hakjes

Thuisgekomen vertelde Sékou dat Police die morgen was overleden. Het kon ook niet duren, de laatste weken at hij nauwelijks en hij vermagerde zienderogen. Uiteindelijk was hij vel over been, ik heb zelden zo'n magere hond gezien, zijn botten staken bijna door zijn huid. Het is beter.

Police in betere tijden

Voor de rest geen stroom en ik besloot mijn bed op te zoeken. Vanwege de stroomonderbreking kon ik toch niet veel doen , die kwam pas om half zeven in de avond weer terug. In mijn werkkamer is het eenvoudig zonder ventilator te heet.

Donderdag.
Morgen, vrijdag, moet het vredesverdrag met de rebellen worden getekend in aanwezigheid van "twaalf of meer staatshoofden". Er wordt nog steeds grote druk uitgeoefend op de CMA om te tekenen. Een enkel bericht meldt dat ze toch geneigd zijn, misschien met enkele speciale restricties. Het is afwachten.
Ondertussen heeft de MNLA alweer een aanval uitgevoerd, nu op het dorp Ikadewan, ik heb zo gauw geen informatie waar dat precies ligt, maar de aanval was gericht tegen leden van de Pro Malinese Touareg van de Gatia, uit wraak voor de bezetting van de Menaka door de Gatia van een paar weken geleden. Daarbij werden vier mensen gedood. Mossa Ag Attaher, woordvoerder van de MNLA, dreigt met nieuwe aanvallen als de Gatia het stadje Menaka niet onmiddellijk verlaat, "Menaka is van ons!", waarschuwde hij.

Zaterdag
Gisteren is dan toch het grote akkoord ondertekend, maar dan wel zonder de definitieve handtekening van de CMA (de verzamelde rebellenbewegingen, de MNLA, de HCUA en de MAA). Die wilden niet naar Bamako komen en hebben het verdrag eergisteren in Algiers ondertekend maar met een aantal beperkingen die ik nog niet ken, maar de voorwaarden laten zich raden.
Vooral politiek gezien hebben deze drie veel macht verworven, ondanks het feit dat een minieme minderheid betreft van de bevolking, de overgrote meerderheid, inclusief grote groepen Touareg, moeten niets van ze weten. Men is hun criminele gedrag van de afgelopen recente jaren niet vergeten.
Een van de punten in het akkoord is dat het Malinese leger samen met de Touareg zou gaan patrouilleren in het immense noorden. Tot nu toe ontbreekt daar elk gezag, behalve in een paar grotere plaatsen. Banditisme viert er hoogtij. Dorpen worden geplunderd, mensen gedood of ontvoerd. Konvooien worden aangevallen, hun auto's met lading en al gekaapt en in de beste gevallen brengt de bemanning het er levend af. In Mopti werd onlangs nog gedemonstreerd door de vrouwen van de chauffeurs, die betere bewaking eisen.

Ibrahim Boubacar Keita en rechts van hem Mugabe

Ikzelf heb niet veel van de ceremonie met al die discutabele (ex-)staatshoofden meegekregen, zoals Mugabe en Goodluck Jonathan. De eerste is niet anders dan een gekozen dictator, de tweede is onlangs verslagen door Buhari in Nigeria. Jonathan heeft tot het laatst Boko Haram geen strobreed in de weg gelegd met duizenden doden als gevolg. Zijn opvolger doet het beter en heeft BH gevoelige slagen toegediend, al hebben zij de afgelopen dagen toch weer zwaar huisgehouden en een groot aantal mensen gruwelijk vermoord. Vanwege een langdurige stroomstoring kon ik televisie kijken.

Samen met Niangaly heb ik de rest van de werktuigen en zaden gekocht voor de tuin van Barigundaga.

Het rivierbed van de Niger bevindt zich op een steenworp van onze tuin, omdat de Niger zo verschrikkelijk laag staat zit er ook maar weinig water in de put, lang niet genoeg om de tuin te kunnen bevloeien. Ik heb met Adama afgesproken dat hij een 30 meter diepe forage gaat boren, hij bezweert dat er dan voldoende water is om een ononderbroken waterstroom te garanderen. Ik ben benieuwd. Een probleem is nu dat onze kas leeg is, voor die forage moet ik ook diep in de buidel tasten. Ik ben genoodzaakt om geld uit te lenen aan de Stichting Mopti, hopelijk dat het terugkomt met de decemberactie. Voor toekomstige tuinen moet we misschien ons concept aanpassen, geen putten meer, maar forages. De put van Barigundaga is misschien weggegooid geld, ongeveer 3000 euro, wel een beetje zuur.
Wie ik ook spreek, niemand heeft de Niger ooit zo laag zien staan. Stroming is er niet meer, de rivier bestaat nog slechts uit ondiepe waterpoelen. Transport over water is niet meer mogelijk. De jeugd profiteert en duikt met veel plezier het water in.

de kinderen spelen waterpolo, ik heb de bal gemist op de foto, maar hij is er wel

Waar die lage waterstand door komt weet ik niet, ik ben geen deskundige in deze. Ik weet wel dat ten noorden van Ségou en Markala een enorm irrigatiesysteem is aangelegd van duizenden hectares met een complex systeem van kanalen. Het klinkt prachtig, maar luidt het spreekwoord niet "de een zijn brood is de ander zijn dood"? Het is niet onmogelijk dat het project Malibya zoveel water aan de Niger onttrekt, dat er bij "ons" niet veel meer overblijft. Bij Markala bevindt zich een stuwdam, die kan worden gesloten en geopend. Zo loopt denk ik het irrigatiesysteem vol en de rest leeg. Het was nog een enorm project van Kadaffi, dat na zijn dood tot stilstand kwam, maar toch ook weer werd opgepakt. Zie o.a deze website.

Ik lees een tenhemelschreiend artikel over Afrikanen die de Middellandse Zee oversteken en waarom. Dat hadden de politici van de EU in hun achterhoofd moeten hebben, toen zij van de week het asielzoekersbeleid bespraken. Als de toestand in Afrika niet zo abominabel was, zouden er heel wat minder Afrikanen naar Europa trekken. Lees hier.

Zondag
Uitslaapdag, een uurtje langer in bed. Ik voel me fijn. Onder de douche werd het water steeds minder, ik moest me haasten om me met de laatste druppels af te spoelen. Je verwacht het niet op zondag, maar misschien juist. Vandaag houd ik me een beetje gedeisd, eigenlijk, zo zeggen de mensen rondom mij, loop ik te snel van stapel.

Hieronder een paar foto's van de Niger bij Mopti.