Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 409 van 24 mei 2015.
Sommigen doen het al, waarom hierboven niet even tweeten? Dank je wel.


U kunt zich aan- of afmelden voor de aankondiging:
wsnapper@mopti.nl

 

de tuin in Barigundaga ligt er nog erg kaal bij

 

een verdrag dat geen verdrag is,
olie op het vuur
en
eigengereide dorpelingen bezorgen meer werk

Maandag 19 mei 2015
Een onzinnig plan van de VVD om de Nederlandse militairen in te zetten bij de bestrijding van de mensensmokkel in Mali. Het is waar, er voert een route via Gao. Maar die stroom mensen is vast aan het opdrogen. Want als je vanuit Gao naar het noorden reist, moet je door Algerije, terwijl je in Libië moet wezen. Dan kiezen de meesten oostelijker routes langs Agadez en Bilma, door Niger, rechtstreeks naar Libië.
Dan is er een andere belangrijke handicap. Het noorden van Mali ontbeert elk gezag, er is dan wel een verdrag tussen de rebellen en de regering, maar dat wil nog niet zeggen dat zij samen dat gezag kunnen uitoefenen, het is naar mijn mening een van de knelpunten. De Malinese regering moet zich aan het staakt-het-vuren houden en treden alleen ad hoc op als het leed al is geleden, zij lopen altijd achter de feiten aan. Nee, dat akkoord moet eerst worden uitgebouwd tot een stabiel geheel, pas daarna kan het gezag misschien worden hersteld en kan worden begonnen met de bestrijding van AQMI, de andere terroristische bewegingen en de smokkelaars, die de civiele transporten beroven om geld bij elkaar te harken. Tot dan is het noorden van Mali overgeleverd aan avonturiers, bandieten, smokkelaars, terroristen.
Om één uur schakelt de stroom weer uit en dat gebeurt nog een paar keer gedurende een redelijk korte tijd. Maar om half zes is het dan definitief. Ik moet weer in het donker koken. Ik sleep mijn stoel naar boven op het dak, daar is altijd net een heel klein beetje wind. Binnen is het donker en heet.

Dinsdag
Vannacht ook drie stroomonderbrekingen en dat betekent dat ik er zes keer uit moet om de energie te regelen en mijn batterijen te beschermen. Die hebben nauwelijks nog voldoende capaciteit.

ik moet voor 100 euro mijn put laten leegzuigen, gelukkig kan dat via het onbebouwde terrein van de buren, als daar een huis komt wordt het moeilijk.

Bij de plaats Bambara Maoundé is de Malinese politiepost door leden van de CMA (de verzamelde rebellen) overvallen en ze doodden drie militairen, de CMA houdt het op tien.
Daar gaan we weer, stop, de stroom houdt op, de batterijen zijn leeg.

Waarom de vluchtelingen niet zelf veilig met goede boten ophalen uit Libië, dan schakel je meteen de mensensmokkelaars uit, eventueel kun je de vluchtelingen al selecteren in opvangkampen in de regio's! Inderdaad wat is nu eigenlijk 1 miljoen op 520 miljoen. Zie deze website met een goed verhaal.

Het is toch eigenlijk wel erg vreemd gegaan met het vredesverdrag tussen Mali en de rebellen. Zij weigeren nog steeds te tekenen, Mali heeft het verdrag er eenzijdig doorgedrukt op 15 mei in Bamako. De verenigde rebellen, de CMA, zijn min of meer aan de kant gezet. IBK kan nu pronken met het feit dat onder zijn bewind het verdrag is getekend als zijnde definitief. De CMA is het er niet mee eens en eigenlijk zijn nu de poppen pas werkelijk aan het dansen. Hierboven sprak ik al over Bambara Maoundé, maar er vinden schermutselingen plaats door het hele noorden, zoals rond Gourma Rharous en Menaka. De Minusma eist dat de Gatia uit Menaka vertrekt in het kader van de status quo, de Gatia wil dat het Malinese leger het gezag herstelt. In elk geval weigert de Gatia te vertrekken. De bevolking demonstreert contra de MNLA, ze hebben geen boodschap aan de rebellen.

demonstraties in Menaka, ze zijn blij dat de rebellen zijn verdreven en zwaaien met de Malinese vlag, ook nog met een Franse!

Al met al ziet het er slecht uit, terug naar af. De CMA heeft min of meer de oorlog verklaard en de onrust zal alleen maar toenemen, dat zal met vele doden en gewonden gepaard gaan. De CMA zal ongetwijfeld de steun krijgen van de terroristische organisaties, zoals AQMI en de Mujao, ook moeten we rekening houden met de jihadisten, zoals die van Ansar Dine van Yiad Ag Ghaly. De autoriteiten hebben zand in de ogen, ze denken dat dit eenzijdige bestand het moet doen, iedereen spreekt zijn vertrouwen uit in het welslagen, inclusief Bert Koenders, maar ze weten waarschijnlijk niet waar ze het over hebben en leven in een onwerkelijke wereld.

Woensdag
Even terug naar gisteren. Barigundaga. Ik was in de tuin om de plattegrond van de tuin te maken, helaas waren nog steeds niet alle paaltjes geplaatst, dus daar kon ik niet mee verder. Ik had alle gereedschappen voor de vrouwen meegenomen, de auto zat bomvol.

Een auto vol met materialen, onder andere de beruchte gieters, rechts Gouro

In de tuin was de equipe van Adama aan het werk met de forage, omdat de put niet genoeg water geeft. Alle hoop is nu gericht op een forage, een diepe buis in de grond, waarin de pomp zal hangen. In eerste instantie waren ze op een rare plek begonnen, maar omdat ze nog niet erg ver waren hadden ze geen probleem om opnieuw te beginnen op een betere plek. Het is hard werken voor de zeven man. Ze staan met z'n vieren aan de boor te trekken en te duwen, maar het lijkt zwaarder dan het is. Van boven wordt water naar beneden gepompt, wat beneden vermengd met grond als modder naar boven komt. Het water dat ze gebruiken wordt aangelengd met een soort gom, dat geeft versterking aan de onbeschermde boorwand, het helpt zodat de wanden van het gat niet instorten en wegspoelen naarmate ze dieper komen.

deze buizen moeten de grond in, de onderste zijn geperforeerd, zodat water in de buis kan stromen, de pomp hangt dan in de buis, de totale diepte wordt tussen de 25 en 30 meter.

er is een hele ploeg bezig, in het midden de boor, die wordt door vier man gedraaid, bovenin wordt water naar beneden gepompt, dat komy vermengd met modder onder weer uit.

de motorpomp laat het water rondgaan, er wordt een soort gom aan het water toegevoegd, zodat de wand van het gat niet instort

In het begin hadden ze een probleem met de motorpomp, maar toen dat eenmaal gerepareerd was ging het snel. Drie meter boren doen ze in ongeveer twintig minuten, het monteren van een nieuwe buis duurt een minuut of tien. Dus reken maar uit, de forage wordt dertig meter diep. Toch wel vijf uur bij elkaar, daarna moeten ze de blauwe buizen nog naar beneden laten zakken, buizen die onderin geperforeerd zijn en het water in de buis laten stromen. Ik heb het niet afgewacht, na een uur of drie ben ik naar huis teruggereden.

Langs de weg naar Barigundaga bevindt zich het officiële weerstation van Mopti.
Links de windmeter, midden het huisje waar de temperatuur wordt gemeten en rechts de regen.

Ik bracht in Mopti nog snel een bezoek aan Baba, die is geveld door dezelfde ziekte als die ik had een paar weken geleden. Maar de doctoren constateerden ook nog een lichte vorm van hepatitis. Gelukkig zat hij er goed bij, maar hij moet het voorlopig erg rustig aan doen en kan een tijdje niet veel voor de Stichting Mopti betekenen. De hitte in Mopti is misschien nog wel erger dan in Sévaré, de stroomonderbrekingen daar zijn frequenter en langduriger dan bij mij. Baba heeft daar erg veel last van, net nu in de heetste tijd van het jaar. Beterschap! Ikzelf heb het er ook moeilijk mee, meer dan voorheen. Ik slaap tegenwoordig met de airco aan, dat is prettig, maar het lijkt of het buiten mijn slaapkamer dan nog heter is. Gisteravond ben ik om half negen gaan slapen, gewoon om de hitte te ontvluchten, gelukkig was er stroom.

Maar goed even terug naar de forage. Na mijn middagslaapje zag ik een telefoontje van Adama. Hij vertelde dat het boren was mislukt omdat het water uit de put in de forage stroomde, ze konden niet verder. Het gat zat te dicht bij de put. Ze waren gevorderd tot 15 meter, helaas. Vandaag moeten ze dus opnieuw beginnen, maar op een andere plaats, op grotere afstand van de put.

De temperatuur in mijn werkkamer schommelt tussen de 39 en 40 graden. En we hebben al de hele dag geen stroom. Het is schier onwerkbaar. Ik trek stoute schoenen aan en koop in Sévaré een ventilator. Hij kost maar 15 euro, maar daar is de kwaliteit ook naar. Er breekt al meteen een knop af en ik houd mijn hart vast voor de constructie. Maar hij loopt lekker op de zonnepanelen. Zo houd ik het een beetje uit. Ik koop ook een duurdere voor de Sanogo's, die is hopelijk wat degelijker, hij kost 24 euro. Maar zolang de stroom niet terug is, moeten ze nog even wachten. Ik hoop dat ze de stroom om zes uur weer inschakelen.
Ik doe het vandaag rustig aan, nog steeds ondervind ik een beetje de gevolgen van mijn ziekte, ik ben nog snel moe. Dus ik pruts een beetje met een laptop, updates en zo. De nieuwe ventilator is een uitkomst, of een wonder, zo u wilt. Als ik die niet had was werken niet mogelijk.

De Fransen hebben twee belangrijke chefs gedood, de een van AQMI, de ander van Ansar Dine. Amada Ag Hama alias Abdelkrim le Touareg zou betrokken zijn geweest bij meerdere Franse gijzelingen. We kunnen het hem helaas niet meer vragen.

Het dorp Ber, niet ver van Tombouctou, is waarschijnlijk door de MNLA heroverd. In nota bene Bamako werd een auto van de Minusma beschoten, en ook een huis waar enkele stafleden wonen. De CMA heeft waarschuwt. We zullen aanvallen, waar we kunnen.

regelmaig krijgen we bezoek van deze vervaarlijke koekoek

Vrijdag
Gisteren was ik weer in Barigundaga om een plattegrond te maken van de velden, maar alweer waren ze niet klaar, dus vanmorgen moest ik nogmaals terug. Het is een hele bedoening om er te komen, er is een omleiding gemaakt omdat ze aan de weg werken, die wordt druk bereden door vrachtwagens, het is een komen en gaan. Ze werpen enorme stofwolken op. Sommige delen van de dijk zijn schier onberijdbaar en dan moet je er af. Er zijn een paar plekken die een fractie minder steil zijn, maar ook die worden stuk gereden, waardoor ik vooral omhoog alle zeilen bij moet zetten om niet om te slaan of er weer af te glijden. Tot nu toe is het steeds goed gegaan.
Ze waren nu tenminste klaar met het plaatsen van de piketpaaltjes, maar ...., ze hebben op eigen initiatief de veldjes 10x10 meter gemaakt, terwijl ik duidelijk had voorgeschreven 9x9 meter. Het probleem daarmee is dat de bassins daar niet op zijn berekend. Het totale oppervlak van het te bevloeien gedeelte van de tuin is flink groter geworden en in principe is daar niet genoeg water voor. Het te bevloeien oppervlak is nu 6400 m², voor 64 vrouwen. In mijn plan zou dat uitkomen op 5751 m² voor 71 vrouwen. Stel dat de 71 kandidaat vrouwen een veldje van 10x10 zouden krijgen, dan is het te bevloeien oppervlak zelfs 7100 m². De ruimte is er wel, maar van het begin af heb ik gewaarschuwd voor het waterprobleem. Daar is niet genoeg water voor. Ik zit er nu over te denken om de verdeling maar helemaal opnieuw te doen, zonder die eigengereide Barigundanezen, dat is een hele klus.

Bijschrift bij de tekeningen:
In het midden van de cirkels van middellijn van 36 meter bevinden zich de bassins, de vrouwen hoeven nooit verder te lopen dan ongeveer 18 meter om water te tappen. De velden in de bovenste tekening zijn 10x10 meter. El Hadj, de leider van de dorpelingen, wilde het achterste gedeelte verplaatsen naar de linkerkant, oorspronkelijk was daar ook een bassin gepland. Daar waar u kruizen ziet zijn velden gepland die niet kunnen worden gebruikt omdat ze te ver liggen van de bassins. Het eerste bassin, vlak bij het huisje doet eigenlijk niet vol mee, daar zou het water uit de put worden geloosd. El Hadj wilde dus één bassin achter het huisje, de plaats is eigenlijk niet optimaal, die had centraler gemoeten. Vooral rechts vallen nu een flink aantal velden af omdat het water te ver is.



In de tekening hieronder zijn de velden 9x9 meter, maandag (morgen) gaan we alle piketpaaltjes verplaatsen tot de oorspronkelijke maten, dan hebben we maximaal 77 velden, een paar ongunstige velden kunnen dan nog afvallen.

Zaterdag
Vandaag zouden minstens negen Touareg door Malinese militairen zijn gedood bij het dorp Tin Hama ten noordwesten van Menaka. De pro Malinese groep Gatia had de negen aan het Malinese leger overgedragen. De situatie is erg onduidelijk, zelfs betrouwbare bronnen geven verschillende lezingen. Je hoort er waarschijnlijk nooit meer iets van, maar dit soort dingen doet de vrede geen goed. Als ik het goed begrijp werden bij de strijd ook zes burgers gedood, onder wie een Malinese medewerker van een Spaanse organisatie.
Het is nu laat in de middag, ik kan het bijna niet meer bijhouden, het wordt in het noorden steeds heftiger. De CMA valt Ber aan met raketten, Reuters beweert dat de CMA 19 militairen heeft gevangen genomen in Tessit, niet ver van Gao. Het plaatsje zou nu alweer heroverd zijn door Malinese militairen. The Voice of America meldt dat tienduizenden burgers op de vlucht zijn geslagen, velen hebben hun toevlucht gevonden in provisorische kampen aan de zuidkant van de Niger, waar het ze aan voedsel en water ontbreekt.

De vrede lijkt verder weg dan ooit. Als je het geweld vergelijkt met het Midden Oosten lijken het niet meer dan speldenprikken, maar het kan eventueel gemakkelijk uitgroeien tot erger, als er niet krachtdadige maatregelen worden genomen. Het mandaat van de Minusma reikt niet verder dan de bescherming van de burgerbevolking en het bestuur, ze bemoeien zich niet met de onlusten. De CMA ziet ze echter niet meer als onpartijdig en dus moet ook de Minusma het ontgelden. Hun bases werden een dezer dagen beschoten met raketten. Onder de Minusma zijn sinds het begin van hun aanwezigheid in 2013 35 militairen omgekomen en een veelvoud gewond, vaak door bermbommen. Nooit waren bij vredesmissies van de VN meer slachtoffers te betreuren dan bij de vredesmissie in het noorden van Mali.