Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 511, 2 juli 2017

Na vijfenhalf jaar bevrijd
en
Tot dan en daar

Dit wordt voorlopig de laatste nieuwsbrief. In Nederland kom ik daar denkelijk niet aan toe. Vanaf eind augustus kunt u denk ik weer op mij rekenen!

Maandag
Heuglijk nieuws, heet van de naald, maar ook triest. Vandaag is een gijzelaar vrijgelaten. Het gaat om de nu 42-jarige Zweed Johan Gustafsson die samen met de Nederlander Sjaak Rijke en een Zuid-Afrikaan in november 2011 uit een hotel in Tombouctou werd ontvoerd. Rijke werd door Franse militairen in 2015 bij toeval bevrijd. Gustafsson zou zijn bevrijd naar aanleiding van onderhandelingen met AQMI, club gelieerd aan El Qaida. AQMI laat zijn gijzelaars niet zomaar gaan, er zijn geen details vrijgegeven, maar ik vermoed dat er in zijn geval losgeld is betaald. De laatste van de drie in 2011 gegijzelde buitenlanders, Stephen McGown, is nog steeds in handen van AQMI. Nog onlangs deed zijn op sterven liggende moeder publiekelijk een beroep op de terroristen om hem vrij te laten, zodat zij hem althans nog een keer zou kunnen zien. Het heeft niet zo mogen zijn, zij is overleden. Het heeft in elk geval veel te lang geduurd. Ze hebben zoveel jaren verloren!

Ik kreeg tamelijk veel reacties rond mijn kritiek om de publicaties van Aart van der Heide. Hij wordt over het algemeen totaal niet gewaardeerd, zijn commentaren snijden kant nog wal, zijn tendentieus en vaak uit de lucht gegrepen. Het is zo treurig dat hij zijn commentaren tot in de Volkskrant gepubliceerd krijgt. De vanouds gerenommeerde kwaliteitskrant plaatst dus artikelen die op geen enkele manier zijn onderbouwd. Ondertussen heb ik hem uit mijn adresboek verwijderd, ik wil niets meer met hem te maken hebben. Ik begrijp nog steeds niet waar hij die verhalen steeds vandaan haalt. Ik stoor me ook aan zijn totale wantrouwen daar waar het de Nederlandse overheid betreft en aan de Nederlandse ambassade(s) in het bijzonder. Vorige week wilde ik nog vrij heftig reageren op zijn publicaties, maar ik vond het beter om dat in elk geval maar niet publiekelijk te doen. Dan voorkom ik in elk geval een onprettige discussie die verder nergens toe leidt.

Zondag is een belangrijke website met illegale software opgerold, daar haalde ik de meeste programma's vandaan voor de installatie van zoveel computers. Een website zoals Thepiratebay, maar dan Frans. Het is jammer, maar ook weer niet echt zo'n ramp. Dat zou erger zijn geweest als ik nog films zou moeten downloaden voor mijn gewezen bioscoop.

Vanmorgen was ik bij mijn Ghanese kapper, ook hij wil graag met me mee naar Nederland. Verder boodschappen gedaan en een paar cadeautjes gekocht voor in Nederland. De bank was onbegonnen werk, het terrein ervoor stond bezaaid met bromfietsen, dan weet ik genoeg.

Aan het eind van de middag hoorde ik geluid van straaljagers. Op het dak aangekomen heb ik er eentje gezien, ver weg, waarschijnlijk een Mirage 2000, die de Fransen gebruiken. Die had ik hier nooit gezien, ik vraag me af wat ze hier doen. Ze worden wel gebruikt om concentraties van terroristen uit te roeien, misschien toch derrière le fleuve?? Trouwens een paar dagen eerder hoorde en zag ik een oude (Basler) Dakota, die boven Sévaré cirkelde. Die oude kisten zijn er nog steeds!

Op zondag 2 juli komt Macron al voor de tweede keer naar Bamako, nu om de G5-top bij te wonen. Die top gaat over een nieuw te vormen interventiemacht van 5000 man ter bestrijding van terrorisme, wapenhandel en mensensmokkel. Frankrijk hoopt dat deze macht uiteindelijk de Franse aanwezigheid in de Sahel overbodig maakt. De financiering moet door de VN worden bekrachtigd en daar is die nare Trump voor nodig. Hij heeft al eerder verklaard zijn veto uit te spreken in de Veiligheidsraad. Hopelijk vindt men zondag toch het geld en krijgen die militairen een uitgebreider mandaat. Zo kunnen zij hopelijk meer betekenen dan de machteloze militairen van de huidige Minusma. Het is enorm belangrijk dat er snel zo'n interventiemacht wordt opgezet, grote delen van Mali zijn rechteloos en er heerst het recht van de sterkste. De overheid laat het helemaal afweten. Volgens berichten in de pers (RFI) zijn er nu 13.000 Minusma-militairen in Mali plus een macht van meer dan 1900 politiemensen, allemaal onder het mandaat van de VN.

Adama vertelde mij onlangs een staaltje van jihadisme. Aan de overkant van de Niger mag nog alleen worden gebouwd als het om een moskee gaat. Dus als jihadisten komen controleren moeten de dorpelingen verklaren dat ze bezig zijn met de bouw van een nieuwe moskee. Andersoortige doelen worden niet geaccepteerd, geen overheidsgebouwen en geen scholen, tenzij het een Koranschool betreft.
De militairen uit Tsjaad, die deel uitmaken van de Minusma, maar ook in andere streken actief zijn, zoals in het noorden van Nigeria en Kameroen, dreigen zich eigenlijk terug te trekken. Zij zijn het beu dat ze de kastanjes uit het vuur moeten halen en dat er grote achterstanden zijn in de betaling van hun salarissen.
Zij waren vooral in 2012 erg actief bij het verdrijven van de jihadisten uit het noorden. Zij leden ook vele verliezen. Daarnaast zijn zij ook actief betrokken bij de strijd tegen Boko Haram in Kameroen en Niger.

Ik maak mij ook ernstig zorgen om de hond Mitch met zijn begeleiders, die gaan proberen om stropers van olifanten om hun ivoor in Mali te bestrijden. Een sympathiek project. De olifanten bevinden zich echter in de Gourma, een gebied waar zeer jihadisten actief zijn en ik begrijp niet hoe mensen het in hun hoofd halen om daarheen te trekken. Het is absoluut gevaarlijk gebied, de kans dat zij worden gekidnapt of worden gedood is daar heel heel groot. Het zou mij niet verwonderen als de Malinese overheid dat zal verbieden. Het is een no-go area.

Vrijdag
Ik ben er een paar dagen uit geweest vanwege alweer een voedselvergiftiging. In de nacht van dinsdag op woensdag ging het helemaal mis. Had last van zware diarree en uiteindelijk kwam het er ook van bovenuit. Waarschijnlijk at ik dinsdagavond de resten uit een blik maïs, dat ik al twee weken bewaarde in de koelkast. Dat is een beetje raar, maar mogelijk stond de temperatuur in de koelkast te laag afgesteld. Die heb ik nu op maximum gezet, of op minimum zo u wilt. Gelukkig ben ik niet flauwgevallen, daar ben ik altijd bang voor. Zo heb ik in 2016 mijn enkel gebroken. 's-Ochtends ben ik er niet uitgekomen, maar 's-middags moest ik toch persé naar de bank. En ondanks dat ik de eerste klant was duurde het bij elkaar nog een vol uur. Thuisgekomen kon ik niet eens meteen naar bed omdat ik moest wachten op Adama. Het geld van de bank was gedeeltelijk voor hem voor de verbetering van de elektra in Dakawomina, een dorpje op een kilometer of 15 van Sévaré. Ik had mensen van de Stichting Dakawomina beloofd dat te regelen nog voor mijn vertrek naar Nederland. Er was dus haast bij. Adama kwam pas om een uur of zes en pas toen kon ik definitief naar bed. Voor geïnteresseerden, zie de website van Project Dakawomina.

Donderdag ging het gelukkig een stuk beter, al had ik de pest in dat er weer iemand langs kwam met een lastige laptop. Voor de rest is het rustig en ben ik langzaam bezig met de voorbereiding van de reis.

Zondag
Ik geloof dat ik gelukkig weer helemaal boven Jan ben. Dat is het goede nieuws. Vervelend dat we nu al voor de derde dag zonder water zitten. Geen douche vanmorgen. Voor morgen zet ik maar alvast een emmer met water klaar, dan ben ik niet afhankelijk van een kraan. Met een kopje en een emmer, eigenlijk op de natuurlijke Malinese manier. En we hebben onlangs toevallig onze eigen put in gebruik genomen. Ik vertrouw dat niet als drinkwater. Er zijn uurtjes dat er wel een beetje water uit de kraan komt, dus dan vul ik snel of beter langzaam wat bij.
Verder heb ik niet zoveel nieuws. En wegens drukte van de afgelopen dagen heb ik mij daar ook niet zo in kunnen verdiepen. Dus u moet het hiermee doen. De afgelopen week heb ik ook geen enkele foto gemaakt. Te druk, ik heb de ene reparatie nog niet de deur uit of daar komt al de volgende. Wat dat betreft ben ik blij dat ik met vakantie ga. Dus aanstaande donderdag neem ik de bus en mijn vliegtuig vertrekt dan midden in de nacht. Dan kom ik eind van vrijdag aan op Schiphol.
Ik ben vast weer terug eind augustus! En als ik u niet tegenkom in Nederland dan wens ik u in elk geval ook een fijne vakantie. Tot dan en daar.

Laatste bericht
Gisteravond werd een video gepubliceerd door de jihadisten van le Groupe de soutien à l’islam et aux musulmans, die worden geleid door Iyad Ag Ghali, waarin de zes gijzelaars worden getoond die in hun handen zijn.
De video wil duidelijk druk uitoefenen op de G5-top die vandaag in Bamako wordt gehouden. Vanmorgen is Macron inderdaad in Bamako aangekomen.
Hieronder in het Frans een kort overzicht van de gijzelaars in de Franse krant "La Libération", die allemaal afzonderlijk in de video aan het woord kwamen. De Francaise Sophie Pétronin doet speciaal een beroep op Emmanuel Macron.

La Libération:
La branche d’Al-Qaeda au Mali a publié une vidéo de six otages étrangers, dont l’Australien Arthur Kenneth Elliott, âgé de 82 ans, et la Française Sophie Pétronin, a annoncé SITE, un centre américain spécialisé dans la surveillance en ligne de la mouvance jihadiste. La vidéo de 16 minutes et 50 secondes, non datée, a été publiée samedi via la messagerie Telegram par le «Groupe de soutien à l’islam et aux musulmans», une organisation jihadiste.

Les quatre autres otages sont le Sud-Africain Stephen McGown, enlevé par Al-Qaeda dans le nord du Mali en novembre 2011, le Roumain Iulian Ghergut, enlevé en avril 2015 au Burkina Faso, la missionnaire suisse Béatrice Stockly, kidnappée en janvier 2016 par le groupe jihadiste Al-Qaeda au Maghreb islamique (Aqmi) et la religieuse colombienne Gloria Cecilia Narvaez Argoti, enlevée en février 2017 au Mali. Le chirurgien Arthur Kenneth Elliott (82!) et son épouse Jocelyn Elliott ont été enlevés au Burkina Faso en janvier 2015. Jocelyn Elliott a été libérée en février 2016. La Française Sophie Pétronin, à la tête d’une association d’aide à l’enfance, a été enlevée en décembre 2016 par des hommes armés à Gao, dans le nord du Mali. Aucun groupe n’avait jusqu’à présent revendiqué ce rapt.