Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 545, 15 april 2018

jihadisten in Saredéra
en
kritiek

Zondag
Niangaly is aan het werk aan het hek van Saredéra, Ablo is onderweg, normaal vervoer is niet mogelijk, ze zijn verplicht met een minibus te gaan, en dan nog een kilometer of drie lopen naar het dorp.
Saredéra is van de week bezocht door de gewapende jihadisten. Onder de grote boom bij de handpomp organiseerden ze een vergadering met de dorpelingen en legden uit dat in Saredéra voortaan de wetten van de sharia gelden.

Maandag,
Eindelijk rust, maar voor hoelang? Net startte ik mijn app om naar radio1 te luisteren. Er zit altijd een balkje bovenin met advertenties, dat is al sinds jaar en dag. Twee weken geleden maakte ik met mijn telefoon voor iemand in een winkel in Sévaré een paar fotootjes van mobiele airco's. Ik heb nooit gekeken op het internet of zo, maar die reclames proberen me naar websites te leiden, waar je die dingen zou moeten kopen. Kennelijk doorzoeken ze dus mijn telefoon en overladen ze mij met adequate advertenties. Het is schandalig.
Ondertussen ben ik bezig met de financien en het jaarverslag 2017, maar het schiet nog niet erg op.

Dinsdag
Ik heb in Nederland een nieuwe laptop besteld, die neem ik van de zomer mee als ik naar NL kom, mijn oude doet het nog prima, maar hij is zo groot en zwaar!

Ik lees net een artikel van Gerbert van der Aa in Elsevier. Hij logeerde een paar weken geleden bij mij. Ik neem zijn artikel echter niet in dank af. Het is koren op de molen voor Nederlanders die denken dat de wereld op ophoudt bij de grens. Het lijkt een oproep aan de politiek om de deelname van Nederland aan de VN-missie in Mali niet te verlengen. Ik vind dat jammer. Ik lees nooit positieve berichten over de Nederlandse missie, alleen maar kritiek.
Klik hier.
Zijn artikelen zitten achter een betaalmuur, via de link hierboven kun je het begin lezen.

Ik ben niet zo in de stemming om uitgebreid in te gaan op zijn artikelen. (Een dag later publiceerde hij een tweede artikel in de Elsevier) Een ding wil ik nog wel even kwijt. Je zou op kunnen maken dat die 850 miljoen uit de Nederlandse staatskas komt. Dat is niet zo, de financiering komt van de VN, waar Nederland natuurlijk ook aan bijdraagt. En het blijft natuurlijk wel veel geld.
Verder heb ik een groot aantal aan- en opmerkingen, maar het gaat mij te ver om daar nu op in te gaan.
Ik hoop echter dat de Nederlandse missie niet moet vertrekken, ik geef ze het voordeel van de twijfel. Het is verkeerd dat er zoveel onduidelijkheid is over wat ze daar in Gao nu precies doen.

Wat mij opvalt is dat er de laatste tijd verscheidene terroristen-nesten zijn opgerold door de Franse militairen van Barkhane samen met het Malinese leger. Daar zouden de Nederlandse oren en ogen in Gao heel goed een aandeel in kunnen hebben. Zij schijnen sterk te zijn in het vergaren van inlichtingen door bijvoorbeeld het afluisteren van telefoons. Vergeet niet dat moderne telefoons vaak makkelijk te traceren zijn via hun gps. Dat ze daar alleen zitten om Nederland op de politieke wereldkaart te zetten denk (hoop) ik te betwijfelen.

De familie van M. is weer terug naar hun dorp Ibi in de Dogon. Daar waren zij onlangs om onduidelijke redenen vertrokken, mogelijk omdat de Dozo (jagers) dachten dat de familie M. ergens verbergen hield. M. zou ervan worden verdacht connecties te hebben met de Peulh, terwijl hij juist probeert de Dogon en de Peulh te verzoenen. Er waren problemen met de kinderen die in hun nieuwe woonplaats Fana, in de buurt van Bamako, niet naar school konden. M. blijft in elk geval gewoon in Bamako. Ik heb wel regelmatig contact met hem. Hij probeert daar zijn activiteiten als bemiddelaar voorlopig voort te zetten.

Zaterdag
Een dag later publiceerde Gerbert een tweede artikel in de Elsevier. De kop luidt dat delen van Mali onveiliger zijn geworden na de komst van de VN-missie. Ik geef hem daarin gelijk, dat is duidelijk, zeker in de regio Mopti. Maar laten we niet vergeten dat je nooit zult weten hoe onveilig het zou zijn geweest zonder de aanwezigheid van de VN-missie. Misschien was het land al lang overgenomen door de jihadisten. Grote kans dat ik hier al lang niet meer zou hebben kunnen werken en wonen.

Zondag
Ik zit een beetje in een dip, de fut ontbreekt mij om een uitgebreide nieuwsbrief te schrijven.
Vergeef mij, volgende week beter.
Ach ja, diverse ontvoeringen en recent een zware aanslag in Tombouctou.