Mopti home page
Klik hier voor de printversie

 

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 556 van 1 juli 2018.


U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de wekelijkse aankondiging:
wsnapper@mopti.nl

 

de loting in de tuin van de Tamasheq is onderweg

 

De volgende nieuwsbrief komt pas eind augustus, dit in verband met mijn verblijf in Nederland

en er is water
en
aanslag in Sévaré

Ik dacht zo vlak voor mijn vertrek eigenlijk geen nieuwsbrief te versturen, maar gezien de recente gebeurtenissen dan toch.

Maandag 25 juni 2018
Ik heb nog precies een week. Vandaag alle piquets geplaatst in de tuin van de Tamasheq, dat is dan gebeurd. Ik had geen tijd om boodschappen te doen, dus nu ga ik vanavond uit eten bij de Canari, maar dat is geen straf.
Hopelijk vindt Lala vandaag nog een gardien, zodat morgen de pomp kan worden geïnstalleerd. Daarna kijken we hoe we het de laatste dagen nog organiseren. Vanavond brengt Bakary een besteld moederbord, zo heb ik morgen in elk geval wel wat te doen.

In het dorp Koumaga hebben Dozo minstens 32 Peulh gedood, onder wie vrouwen en kinderen, er worden tien mensen vermist. De Dozo zijn de traditionele jagers van de Dogon. Later zijn de Dozo nog teruggekomen en hebben nog vijf mensen vermoord. Het gaat om een dorp in de regio Djenné, maar ik kan de exacte locatie van het dorp niet vinden. Ik krijg te horen dat de Dozo ook al geradicaliseerd zijn en uit zijn op wraak.

Ik geniet van onze Mouche, onze laatste poezen-aanwinst. Schattig en speels beestje, niet bang, maar haar huis is toch bij de Sanogo's. Van mij moet ze niet veel hebben, al laat ze zich goed oppakken, maar zodra ik haar op de grond zet, rent ze terug naar huis. Ik zat net even buiten en kwam Diahara met haar aanzetten. Ik streek haar over haar bolletje, maar toen Diahara terug liep huppelde Mouche snel achter haar aan. Ik ben best gelukkig met onze nieuwe aanwinst. Een poes hier is niks anders dan in Europa, spelen, ravotten, spinnen. De Sanogo's zijn trouwens ontzettend lief voor haar, ik had dat nooit verwacht. Normaal gaan ze niet zo lief met beesten om. Zo blij!

Dinsdag
Vlees op, aardappels op, ik ga naar de Canari en ik nodig ook Niangaly uit, die doet zo verschrikkelijk veel voor mij! We hadden een gezellige avond. Ondertussen bracht Bakary een moederbord van de post, het laatste pakket voorlopig. En vandaag haast ik mij dat te installeren. Het moederbord doet het goed, maar de installatie niet, dus moet ik een heel nieuwe installatie doen. In de loop van de dag krijg ik steeds meer problemen met het installeren van de software. Ik verdenk de harddisk.
Niangaly heeft vanmorgen de zonnepanelen opgehaald voor de tuin van de Tamasheq, die gaat lekker door.
En vanmorgen nog een keer naar de markt, ik moet toch eten. De slager smeerde mij een enorm stuk filet aan, mooi vlees, maar zo veel! Een kwart is nog ruim te veel voor de laatste dagen. Dus ik vries alles zoals gewoonlijk in, maar ik had liever minder gehad. Die filets verkopen ze alleen als geheel, niet per kilo of zo.
Ik heb verder mijn dag niet. Het is verschrikkelijk warm, ik ben de hele dag doorweekt. Net nog even onder de douche geweest, maar dat helpt eigenlijk niet. En ik ben gewoon moe, erg moe.

Donderdag
De tuin der Tamasheq moet klaar zijn, gisteren heeft de elektricien de pomp en de zonnepanelen geïnstalleerd en er is water! Voor vanmiddag staat de verdeling gepland, dan kunnen de vrouwen aan de slag, hoewel, ze zeggen dat ze begeleiding nodig hebben, dat is nog niet geregeld. Ze hebben wel een groot blik met gombo-zaad.
Ik ga waarschijnlijk met mijn eigen auto naar Bamako, Baba rijdt mee. En ik heb nog twee andere passagiers. Gisteravond belde Aïche uit Bamako of ik een nichtje uit Mopti wilde meenemen die voor haar jongste kan zorgen als zij moet werken. En Diahara vroeg mij of zij mee kon, voor een vakantie in Bamako. Ik heb vanmorgen met haar gepraat, want ik maak mij zorgen om haar. Ze is bijna zestien jaar en ziet er aantrekkelijk uit. Ze is bovendien van een erg makkelijk en meegaand type, zo vermoed ik. Dus ik ben bang dat ze straks misschien wel in verwachting terugkomt. Ze kan natuurlijk ook hier in Sévaré zwanger worden, hoewel ik van vriendjes tot nu toe nooit iets heb gemerkt. Dus heb ik met haar gesproken over zwangerschaps-preventie. Ze was het direct geheel met mij eens, zoals ze altijd van goeie wil is en ze heeft alle vertrouwen in mij. We zijn direct naar de AVPPS gereden, waar ze een implantaat voor vijf jaar in haar arm hebben ingebracht. De kosten daarvan bedragen slechts drie euro, maar het wordt dan ook verder gefinancierd door de Nederlandse ambassade!

Makan doet links de administratie, Gouro leest het lootje, Niangaly (rechts) heeft de bus met de lootjes, een kind doet de trekking

Om twee uur de verdeling van de veldjes. Aangekomen bij de tuin trof ik helemaal niemand, na een kwartier kwamen dan Gouro, Makan en Niangaly, maar het wachten was op de vrouwen. Die arriveerden pas om halfvier en nog niet eens allemaal. Ik baalde als een stekker, want ik heb ontzettend veel te doen. We begonnen direct met het trekken van de lootjes.

terwijl de loting nog moet beginnen tappen de Peulh alvast water

Het was niet zo heel veel werk, ik had alles goed voorbereid. Uiteindelijk was ik om kwart over vier toch weer thuis. De vrouwen waren opgewonden blij, ontzettend blij en sommigen begonnen direct met het prepareren van de grond. In de tussentijd had Niangaly een vrouw uit het dorp geroepen dat ze water kon krijgen, de pomp loopt toch wel. En er valt nog niks te bevloeien, water genoeg, de zon is gratis. Het nieuws verspreidde zich direct als een lopend vuurtje. In een oogwenk kwam de een na de ander uit het dorp hun emmers vullen. Het dorp Dialangou is natuurlijk vlakbij, maar toch wat een ellende, met die zware emmers op hun hoofden moeten ze steeds een flink eind lopen. Wat is de nood in Dialangou hoog.
Terug thuis hoopt het werk zich op. En ik moet nieuwe klanten keihard mensen keihard afwijzen. Maar ik kan niet anders, anders raak ik in paniek. Eind augustus moeten ze maar terugkomen.

de Tamasheq zijn uitgelaten!

Aanslag op de G5 Sahel.
Vrijdag 29 juni 2018, het moet om twee uur zijn geweest. Ik werd uit mijn middagdutje gehaald door een ongelofelijke knal. Heb nooit zoiets meegemaakt of gehoord. Het klonk ongelofelijk dichtbij. Mijn eerste gedachte was een bom of een granaat op het dak of zo. Na de knal werd het weer stil en er gebeurde niets. Ik ben nog gewoon een half uurtje blijven liggen tot Niangaly mij tot de orde belde en mij vroeg of ik die knal wel had gehoord. Hij raadde mij aan dat ik binnen moest blijven. Hij vertelde ook dat er in het centrum van Sévaré werd geschoten, al heb ik dat zelf niet gehoord. Nu om kwart voor drie is het rustig, er vliegen wel tot drie helikopters boven Sévaré en er cirkelt de hele tijd een klein verkenningsvliegtuigje boven de stad. De explosie moet haast wel een bomauto zijn geweest.

de ravage in het kamp van de G5 Sahel is groot, de rode pijl wist aan waar de bomauto heen is geslingerd

Dako vertelde dat hij het heeft zien gebeuren. Hij was niet thuis maar zag een enorme steekvlam gevolgd door rookwolken. Op Twitter wordt beweerd dat het een aanslag betreft op de QG (hoofdkwartier) van de interventiemacht G5 Sahel. Ook RFI bevestigt dat.

een van de burelen

Ik wist eigenlijk niet eens dat hun kamp op het terrein van de Armée de Terre was gevestigd. Volgens Niangaly werd er echter in of rond het militaire kamp geschoten, hij zou min of meer ter plekke zijn. Erg onduidelijk nog. Het is trouwens ook het uur van het vrijdagse gebed.
Het is vreemd, maar ik voel mij nog steeds volkomen veilig, geen greintje angst of zo.
Halfvier, via Twitter lees ik dat er mogelijk 6 doden zijn te betreuren, gewonden worden naar het ziekenhuis gebracht.
Ik hoor nu al een half uur het geluid van een Franse Mirage straaljager, wat die hier doet begrijp ik niet.
Ik sprak met Gédeon, hij is poolshoogte gaan nemen. Hij vertelt dat de in Malinees militair gekleurde bomauto samen met andere militaire auto's naar binnen in het kamp is gereden. De bewaking vertrouwde het niet en begon te schieten, waarop de auto explodeerde. Er zouden 15 jihadisten zijn omgekomen. Dit alles volgens niet bevestigde berichten. Bij de explosie is de bomauto 100 meter door de lucht geslingerd en bij een ander gebouwtje terechtgekomen.

de onherkenbare restanten van de bomauto, rechts in het raam bungelt een airco

Zaterdag: voorlopige balans: 2 Malinese militairen dood plus een burger, 4 gewonden, van de terroristen zijn er 2 gedood en 4 gewond, 1 (?) gearresteerd. Wat er met de gewonde terroristen is gebeurd is onduidelijk. Zouden die niet zijn gearresteerd?

terrorist / jihadist

Ik moest vanmorgen al om iets over vijven op want ik moest commentaar leveren op radio1. Dus nu is het halfelf en ben ik best enigszins duf.

Morgen, zondag, ben ik uitgenodigd voor de doop van het kind van Christian en Isabelle in de grote Katholieke kerk in Sévaré, ik prepareer mijn nieuwsbrief vandaag, zodat ik hem morgen snel de deur uit krijg.

Het is schrijnend, de beelden van de aanslag tegenover de doop van Remy. Die doop was dus vandaag, ik had gehoopt snel na de dienst weer thuis te zijn, maar dat ging mooi niet door. Ik moest mee naar huis voor een heerlijke maaltijd. Christian had voor mij een grote bier gereserveerd, eigenlijk iets te veel van het goede, want daarna doe ik de rest van de dag niks meer. Er waren ontzettend veel mensen op het doopfeest afgekomen, een kleurige vertoning. Om een uur hield ik het gezien en ben ik naar huis gegaan.

Hier krijgt Remy een plens water over zijn hoofdje.

En hier moet nog iedereen op de foto, links de jonge Remy, in het midden moeder Isabelle (in het geel)