Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 672 van 28 mei 2023.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de maandelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

Meni Kodio met een van zijn kinderen in Ibi

iedereen is van de kaart!
en
het verslag van de VN over de moordpartij in Moura

Excuus weer, ik heb moeite om van de nieuwsbrief een goed verhaal te maken. De warmte, de vermoeidheid en het gebrek aan stroom spelen mij parten. De meeste foto's ter herinnering en ter ere van Meni Kodio, in de volgende nieuwsbrief meer informatie over de tuinen.

Maandag 1 mei
Vanmorgen kwam Niangaly zijn salaris halen, maar ook geld voor de een- of tweejarige reparatie van de maisonette in Saredéra. Er ontstaan in de loop van de tijd scheuren in het stucwerk en dat moet gerepareerd worden voordat het regenseizoen begint. We moesten een plaatselijke metselaar vinden, want Niangaly wil daar om veiligheidsredenen niet heen. Het lijkt mij dat die metselaar er een slaatje uit denkt te slaan, gezien wat we moesten ophoesten.
Niangaly vertelde weer honderd uit over de aanslag van vorige week. Eerlijk gezegd, zijn Frans is niet zo heel goed. Maar volgens hem waren de terroristen van plan om heel Sévaré in te nemen. Ze naderden Sévaré van drie kanten, via Sarema/Walirdé, Diondory en Dialangou. Het zou dus misschien wel kunnen kloppen dat ik hier dichtbij huis hoorde schieten.

Woensdag 3 mei
Vanaf vanmorgen 6 uur hebben we geen stroom. Ik kan maar weinig doen, mijn internet doet het ook niet, ook niet nu we om 11 uur wel even stroom hebben.
Ik lees een bericht over de aanslag in Moura in maart.

Westerse landen hebben dinsdag tijdens een VN-mensenrechtenbijeenkomst in Genève hun bezorgdheid geuit over de activiteiten van de Russische particuliere militaire huurleger van de Wagner Group in Mali, waaronder beschuldigingen naar aanleiding van hun rol bij het doden van tussen de 200 en 600 burgers!
In het Nederlands

De VN-blauwelmen, de Minusma, is het niet toegestaan om in Moura, de plaats des onheils onderzoek te doen.

Tijdens de aanslag op het vliegveld in Sévaré op 22 april blijken veel terroristen Malinese legeruniformen te hebben gedragen. Gevraagd wordt aan burgers dit in het vervolg achterwege te laten.

Volgens een opinipeiling in Mali steunen 9 van de 10 personen de hulp van de Russen,
ik vraag excuus, ik ken er geen één!

Vrijdag 5 mei
Het is stilletjes in de cour. Bijna de hele familie is de afgelopen dagen vertrokken naar Kuonna. Dat is het geboortedorp van Founé hier zo'n 150 km vandaan.
Het is behoorlijk warm, woensdag heeft het een half uurtje flink geregend, die nattigheid liet ons achter in een onprettige vochtige warmte.
Vanmorgen heb ik geld naar Mali overgemaakt, nog dezelfde dag stond het op mijn rekening!
Ik heb de afgelopen dagen weinig om handen, geen reparaties. Ik mis de geraniums. Bocar neemt eind juni uit België een betere e-reader mee, de oude die ik vorig jaar kocht is totaal onbruikbaar.
Vanmorgen keek ik de laatste aflevering van Frontlinie van Bram Vermeulen, over de vluchtelingen tussen Wit Rusland en Europa, heftig. Een aanrader.

Zaterdag 6 mei
Amahiré belde mij vandaag dat Meni Kodio, haar vader, in Fana door een taxi is geschept en dat hij naar een ziekenhuis in Bamako is vervoerd. Zij zelf wil direct naar hem toe om hem te verzorgen, zijn vrouw is ziek en Esther, de zus van Amahiré, die ook in Fana woont, wil niet helpen. Meni zou zwaargewond zijn. Voor wat ik ervan begrijp, is zijn been verbrijzeld en heeft hij ook verwondingen aan zijn hoofd en nek.

Hierboven: Meni met zijn troupe, zo trok hij door de dorpen, de hele familie en dorpsgenoten speelden en dansten. Hij had veel succes.

Velen van u zullen hem hebben meegemaakt, want zij logeerden in zij goed lopende herberg bij Ibi. Ikzelf heb daar ook vaak geslapen en gegeten.
Ter herinnering, Meni moest enkele jaren geleden de Dogon in allerijl ontvluchten omdat hij zou worden bedreigd. Het is mij nooit helemaal duidelijk geworden waarom. Zolang ik hem kende zette hij zich met veel enthousiasme in tegen de vrouwenbesnijdenis bij hem in de omliggende dorpen in de Dogon. Daarmee had hij een redelijk succes. Hij werkte ook voor de Stichting Dogon Initiative en fabriceerde duurzame kookapparaten. Hij was smid van beroep (forgeron).

Meni (links) op weg met zijn apparatuur voor een sessie tegen de vrouwenbesnijdenis

de oventjes die Meni maakte voor de Stichting Dogon

Hij vluchtte naar het stadje Fana op een goede honderd kilometer van Bamako. Een jaar later liet hij zijn familie overkomen. Hij probeerde daar met al zijn energie een nieuw bestaan op te bouwen al was dat niet makkelijk. Hij verbouwde mil (gierst) en begon een eenvoudig restaurantje om zijn familie in Fana te onderhouden. Dat laatste is niet veel later door een storm verwoest.
Nu onlangs vertelde Meni dat de eigenaar van het land het terrein wilde verkopen, nadat Meni de twee hectare gedurende twee maanden had bewerkt en voorbereid voor het nieuwe seizoen. Dat was een grote teleurstelling!
En oh ramp, hij werd nu dus gegrepen door die taxi.

Zondag 7 mei
Ik kreeg al eerder meldingen over rare waterstofvondsten in Mali, het lijkt dat de berichtgeving in een soort stroomversnelling terecht komt. Het kwam gisteren aan de orde in het programma MAX Nieuwsweekend, vandaag verscheen een artikel in het FD over de ontdekking van witte waterstof in Spanje.

het boren van het waterstof bij Bourakébougou

In 1987 werden in Mali boringen naar water gedaan in de buurt van het dorp Bourakébougou, op 50 km van Bamako. Daarbij is voor het eerst in de wereld waterstofgas gevonden, al had men toen geen idee wat dat was. Pas vrij recent wordt het gas daar gewonnen zodat het kan worden gebruikt voor de energievoorziening van het dorp.
Nu is dus ook natuurlijke waterstof (witte) in Spanje ontdekt, het lijkt allemaal veelbelovend en het is voor honderd procent schone energie.
Dit is ook interessant!

Zondag 7 mei
De situatie met Meni is veel zorgelijker dan ik aanvankelijk had begrepen. Ik heb Pierre gevraagd om naar zijn toestand te vragen. Hij moet echt zwaar zijn aangereden, het is zeker niet alleen zijn knie. Waarschijnlijk is er veel meer aan de hand. Ik vraag mij af of hij hier ooit overheen komt.
Wat een ramp. Hij heeft in Fana vrouw en een aantal kinderen. Hoe moet dat verder met de familie?
Hij ligt op de intensive care (eerste hulp) van ziekenhuis Gabriel Touré. En die taxi was vast niet verzekerd. Helaas kom je daar wel nooit achter.

Maandag 8 mei
Amahiré belde vanmorgen, Meni wordt vandaag geopereerd aan zijn nek (le cou) en aan zijn hoofd, ze hebben het over zijn hersenen. Dat ziet er somber uit, al vertelde zij verder dat zij met hem had gesproken. Amahiré zou woensdag overgangstentamen doen voor de school voor verpleegkundigen, dat zou wel eens niet door kunnen gaan.
Ik heb bewondering voor Amahiré!

Dinsdag 9 mei
De overgangsregering van Assimi Goïta (de junta) heeft besloten dat het door hen gewilde referendum nu moet plaatsvinden op 18 juni a.s. Er is wel oppositie tegen. Zo maken twintig Islamitische organisaties bezwaar om de grondwet van 1992 te vervangen door een nieuwe omdat die geen religieuze grondslag als basis heeft, maar is gebaseerd op een burgerregering.

Zaterdag 13 mei
Ik lees vanmorgen in Trouw: De VN-mensenrechtenorganisatie heeft haar rapport naar het bloedbad bij het Malinese dorpje Moura tussen 27 maart en 1 april 2022 naar buiten gebracht. Zij spreekt van zeker vijfhonderd doden!
In de Malinese pers lees ik er bijna niets over. Buiten Mali staat de wereld er bol van.

Met Meni zou het niet goed gaan. Hij is nog steeds te zwak om te worden geopereerd. Gisteren werd ik gebeld door een arts, een lang verhaal, waar ik eigenlijk nagenoeg niets van begreep. Zeker door de telefoon is mijn Frans niet sterk.

Meni, toelichting overbodig
Een aantal onder u hebben deze fantastische man zeker ontmoet!

Het is maar klein leed. Het is de laatste dagen steeds vaker dat ik mij stoor aan het verschrikkelijk gekrijs en gegil van kleine kinderen. Het gaat voornamelijk om kleine Founé, haar gillen en krijsen gaat door merg en been. Het duurt eindeloos. Het is niet normaal. De ouders laat het koud??

Zondag 14 mei
Het is ondraaglijk warm vanmorgen, ik ben helemaal nat van het zweet.

Maandag 15 mei
Niangaly vertelde mij dat vannacht bij Barigondaga jihadisten een politieagent hebben gedood en de politiepost zelf in brand hebben gestoken. Het leger is niet komen opdagen, althans die kwamen pas uren later toen de moordenaars al lang waren gevlogen. Maar wie heeft gelijk? Op het net lees ik later dat vier zwaarbewapende terroristen zijn gedood??
Die politiepost ligt op een paar honderd meter van onze tuin.

Dinsdag 16 mei
De junta beschuldigt de VN-mensenrechtenorganisatie nu zelfs van spionage! De junta verbood de VN onderzoek te doen naar de rampzalige moordpartij vorig jaar in het dorp Moura.
Ik las al eerder over de misdaden in Moura in mijn nieuwsbrief 660 op 1 april, toen sprak men over 203 doden. En in nieuwsbrief 667 op 3 december.
Toen las ik ook dat de VN Mensenrechtenorganisatie de toegang tot de plaats des onheils was ontzegd, de junta wilde het onderzoek zelf doen en duldden daar gem pottenkijkers, bang als ze zijn voor kritiek.
U vindt hier het verslag van de gebeurtenissen in Moura van de Minusma. Het is in het Engels, eventueel kunt u op deze pagina het volledige rapport downloaden als pdf, wel in het Frans.

Over het algemeen is het de Franse pers die over de misdaden van Wagner praat. Er is weinig bewijs vanuit Mali zelf, behalve een enkele getuigenverklaring. Het afgelopen jaar werd er veel gepubliceerd over vermeende misdragingen en moordpartijen. (Human Right Watch en Amnesty International). Door de junta wordt alles stelselmatig ontkend.

Steeds vaker zitten websites achter een betaalmuur, deze op Franceinfo nu een keer niet.

Oh, wat vreselijk. Zonet tegen twaalven belt Amahiré uit Bamako met de mededeling dat het been van Meni niet is te redden, ze moeten dat vandaag amputeren. Bovendien is ook een operatie gepland aan zijn nek. (invention cervicale). Erg verontrustend!!!

Aan het eind van de dag belt een huilende Amahiré dat Meni is overleden. Wat een triestigheid.
Hij laat een vrouw achter en een aantal kinderen, onder wie een petit Willem. Iedereen is van de kaart.

Vrijdag 19 mei
Aj aj, die stroom. Vanmorgen om zes uur was het alweer over. Voorlopig is het enigszins bewolkt en laden mijn batterijen tergend langzaam.
Het was gisteren niet eens zo warm, zo leek het. Ik had het er toch moeilijk mee.

Een wonder.

Kenneth Ellioth voor zijn onvoering

Ik vernam vanmorgen de vrijlating van de Australische arts Kenneth Elliott. Samen met zijn vrouw werkte hij in een kliniek in Djibo in het noorden van Burkina. In 2016 werden de twee door jihadisten ontvoerd. Zijn vrouw werd kort daarna vrijgelaten. Nu, na 7 jaar werd de arts vrijgelaten, hij was 88 jaar oud en bijzonder genoeg in goede gezondheid.

Gisteren vond in Fana de begrafenis van Meni plaats. Er waren veel mensen ook uit de Dogon, zo vertelde Amahiré per telefoon. Ik was er niet bij, de reis is mij te zwaar, mogelijk is ook de veiligheid niet gegarandeerd

Zondag 21 mei
Vandaag een fijne dag: de hele dag stroom, op een uurtje vanmorgen na. Wat is dat heerlijk!

Op het internet lees ik het volgende: "CNN’s source said that Wagner has successfully purchased some equipment already, and now looks to procure more landmines, drones, and artillery radars from the PMC’s “contacts” in Mali". Ik kan het mij niet voorstellen. Als ik er over denk zou het wel kunnen dat Wagner Turkse vliegtuigen of drones zou hebben gekocht omdat hen dat in andere landen wordt belet, een soort tussenhandel dus?? Ik zie later dezelfde meldingen op diverse andere websites. De VS maken zich grote zorgen. Hier op Aljazeera in het Engels.

Maandag 22 mei
Het gaat even niet zo goed met mij, mijn bloeddruk is veel te laag, en ik voel mij niet erg lekker.
Ik werd vanmorgen duizelig wakker en ik had moeite om op te staan en te douchen.
Ik zweette over mijn hele lijf, ik was voortdurend zeiknat. Ik had eigenlijk direct al het idee dat ik te weinig dronk. Eenmaal opgestaan controleerde ik mijn bloeddruk, die bleek erg laag: 87-65-96. Bij een tweede meting was het iets beter, maar nog steeds te laag. Op hartstichting.nl zag ik dat ik waarschijnlijk aan uitdroging leed. Niet zo heel gevaarlijk volgens hen, maar ook zeker niet goed. Tot nu toe heb ik al ongeveer 15 glazen water gedronken en het gaat stukken beter.
Ik sprak vanmiddag met Gerard, hij vertelde dat Rob en hij vandaag precies een jaar geleden in het vliegtuig zaten, op weg om mij te redden bij mijn corona, al was dat op dat moment nog niet bekend.

Dinsdag 23 mei
Zo, het gaat veel beter, misschien wel te goed. Na al dat water van gisteren en vannacht is mijn bloeddruk nu juist weer aan de hoge kant: 177-85-71.

Woensdag 24 mei
Toch had ik vanmorgen weer een fors lagere bloeddruk: 105-69-74.
Slechte zaak, a.s. vrijdag de 28e mei is in Bamako een protestdemonstratie georganiseerd tegen de aanwezigheid van de Minusma (de VN-blauwhelmen). Eind juni zal worden beslist of hun mandaat voor de bijna 15.000 militairen voor een jaar wordt verlengd.

Donderdag 25 mei
Nou lieve mensen, het gaat een stuk beter. Gisteren heb ik 25 glazen water gedronken, kan dat voorlopig de oplossing zijn? Volgende week komt dokter Pierre definitief terug uit Kayes, dat geeft mij een beetje lucht.
Het is vanmorgen behoorlijk mistig, zo heb ik dat lang niet gezien. Geen zon en daardoor laden mijn batterijen nauwelijks op.

bij het dorp Ibi, in de Dogon, het dorp van Meni

Gisteren vertelde Diahara dat het uit is met haar verloofde Souleymane. De jongen heeft een andere vrouw gevonden. Ik heb met haar te doen, ze vertelde mij een paar maanden geleden dat zij in 2024 zouden trouwen. Dat is nu dus van de baan. Ze is er niet gelukkig mee. Ze hebben haar zelfs geslagen en ze heeft een dik pleister op haar hoofd. Nu overweegt ze ook nog om naar Bamako te verhuizen. Dat zou ik wel heel jammer vinden, ik zal haar erg missen. Ze is zo'n schat van een meid!

Vrijdag 26 mei
Het gaat mij iets beter, maar de temperaturen lopen nog steeds op, morgen en overmorgen wordt zelf 45 graden verwacht. Sinds een paar dagen hebben we normaal internet, ook als de router op de batterijen is aangesloten. En dat is prettig.

Zaterdag 27 mei
Slecht geslapen, van 11 tot 5 uur geen stroom en ik lag lang te wachten op een beetje frissigheid. En nu om 8 uur, geen stroom en weer weinig zon. Om 11 uur zouden we stroom verwachten, helaas ......

Het valt buiten het bestek van deze nieuwsbrief, maar Putin dreigt met een aanval op de atoomcentrale van Zaporizhzhia. Is dat een uiterste stuiptrekking Van Putin? Op Aljazeera.
Tot vandaag (zondag) hierin geen ontwikkelingen.

En dit valt eigenlijk ook buiten het bestek. Wat een ellende rond Sigrid Kaag? Dit gun je toch nooit niet en niemand! Het maakt mij ziek.